BONGEZIWE MABANDLA – AMAXESHA

Artiest info
Website
facebook
Label: Black Major

U zult uw tong enkele keren moeten omdraaien en wat extra plaats moeten ruimen op de harde schijf van uw geheugen om de naam van de volgende artiest te kunnen uitspreken en te kunnen onthouden. Bongeziwe Mabandla is nu niet meteen een alledaags voorkomende naam in onze contreien. Deze voornamelijk elektronische Afro-folkmuziek spelende muzikant komt dan ook uit Johannesburg in Zuid-Afrika. Hij begon op jonge leeftijd muziek te spelen op zijn gitaar en hij zong daarbij in de Afrikaanse kerken op het platteland van Tsolo waar hij zijn jeugdjaren doorbracht alvorens naar Johannesburg te verhuizen.

Zijn debuutalbum “Umlilo” verscheen in 2012 en die kreeg in 2017 een vervolg met de plaat “Mangaliso” die hem een ‘South African Music Award’ opleverde als beste alternatieve album van 2018. Drie jaar geleden volgde dan nog een derde album “iiMini” dat dezelfde prijs won in 2021. In april 2023 bracht hij de song “Ukuthanda Wena” uit als eerste single uit zijn vierde plaat “amaXesha” die begin mei officieel op de platenmarkt is verschenen.

Zijn etherische zangpartijen vallen meteen op als je op de eerste bijgaande video de albumopeningstrack “sisahleleleni (part 1)” beluistert. Qua inhoud kunnen we u jammer genoeg niet veel vertellen over de veertien in de ‘Xhosa’-taal - een van de officiële talen in Zuid-Afrika - gezongen nummers op “amaXesha”. Derhalve willen we u vooral richting de video’s bij deze recensie sturen waar het tweede filmpje rond het nummer “ndikhale” draait en de derde video u laat kennismaken met de nieuwste single “Hlala”.

Wat u daarbij zeker zult kunnen vaststellen is dat Bongeziwe Mabandla zijn liedjes met volle overgave, emoties en passie brengt en ook dat er heel wat soulinvloeden in deze folksongs vervat zitten. De inbreng van elektronische synthesizergeluiden in meerdere tracks is vooral toe te schrijven aan zijn goede vriend, albumproducer en multi-instrumentalist Tiago Correia-Paulo uit Mozambique die “amaXesha” samen met Bongeziwe Mabandla heeft opgenomen.

(valsam)